Anaokul - Programlar
TEMALARIMIZ
Eğitim programlarımızı belirlerken öğrencilerimizin gelişimsel özellikleri göz önüne alınarak belirlenen konular üzerine farklı ve çok sayıda metot kullanılarak aylık temalar belirlenmiştir. Temaların alt başlıkları, anahtar ve çağrışım sözcükler ile faaliyet planlarımızı her ay sizlere gönderilecek olan bültenlerden takip edebilir, ev ortamındaki oyun ve sohbetlerinizi buna göre yapılandırarak öğrencimizin öğrenmesini kalıcı hale getirebilirsiniz.
Sabah ve Akşam Çember Saati
Sabah Çemberi: Öğrencilerden sınıfa ilk geldiklerinde çember oluşturmalarını istiyoruz. Yüz yüzeliği sağladıktan sonra o gün nasıl hissediyorlar, güne hangi duyguyla başlamışlar gibi sorularla onların duygularını tanıma ve ifade etmelerine olanak sağlıyoruz. Ardından günü beraber planlama aşamasına geçiliyor. Öğretmen gün içerisinde öğrenilecek konulardan bahseder, çocuklar en çok neyi merak ediyor, nasıl öğrenmek istiyor öğrenir. Bu şekilde öğrenciler kendi öğrenme süreçlerini planlayıp yönlendirebilir ve kendi öğrenmelerinde sorumluluk alır. Süreç dışşal, dayatmacı bir şekilde işlemez, öğrencilerin derse ilgisi ve odaklanması arttırılmış olur. Söz hakkı tanınan çocuk kendini değerli hisseder.
Akşam Çemberi: Gün sonunda öğretmen çember için tekrar toplanmalarını ister. Günün değerlendirilmesi yapılır. Akıllarından geçenleri paylaşmaları istenir. Hedeflerine ulaştılar mı, ne nasıl olsa daha iyi olurdu gibi süreç değerlendirilmesi yapılarak öğrencilerde özdenetim sağlanmış olur. Farkındalık yaratılıp sorunlar büyümeden çözülür ve dikkat öğrenmeye verilir.
P4C
Philosophy for Children (P4C) olarak bilinen “Çocuklar İçin Felsefe” pedagojisi temel olarak çocuklukta var olan merak ve soruşturma becerisinin kaybolmadan canlı tutulmasını amaçlar. Bu yöntem ezberci eğitim sitemine karşı bir reform olarak geliştirilmiştir. Dünyada 50 yıldır var olan P4C pedagojisi, dünyanın çeşitli ülkelerinde okul öncesinden ortaöğretime kadar uzanan uluslararası ders programı haline gelmiştir ki İngiltere’de yaklaşık 3000 okulda ders olarak uygulanmaktadır. Öğrenci merkezli P4C uygulamalarında öğretmen kolaylaştırıcı rolündedir. Öğrencilerle birlikte bir çember oluşturarak uyaran, temel sorun, diyalog ve soruşturma, değerlendirme aşamalarını izleyerek eğitimini gerçekleştirir.
Çocuklar, felsefi bir problemi tetikleyen bir uyaran (hikaye, fotoğraf, düşünce deneyi, video, nesne, vb.) etrafında bir araya toplanır. Topluluğun ortaya çıkardığı sorular etrafında öğrenciler cevap aramaya, soruşturmaya, düşünmeye ve felsefe yapmaya yönlendirilir.
Çocuklar İçin Felsefe’nin doğrudan kazanımları üç noktadadır. Öncelikle, çocukların düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sunar. Çocukların akıl yürütme, kavram oluşturma, bağıntı kurma, varsayımsal düşünme, ve soyutlama becerileri gelişir. İkinci olarak, çocukların iletişim becerilerini geliştirir. Başkalarını dinleme ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda çocukların duygu gelişimlerine etki eder. Çocuklar fikirlerini kişiselleştirmemeyi, cesurca fikirlerini ifade etmeyi öğrenir. Durham Üniversitesi’nin yürüttüğü bir araştırmada P4C’yi sürekli uygulayan sınıflarda çocukların sabır, kendine güven ve öz saygıları geliştiği gözlemlenmiştir.
Perma Kültür Dersi (Sürdürülebilir Yaşam)
Perma Kültür dersi kazanımları kapsamında çocuklarımız yaşamın devam edebilmesi için çevreyi zenginleştirmek adına tasarımlar geliştirir. Çöp atmamayı, çevreyi kirletmemeyi, kaynaklara ve hayvanlara sahip çıkmayı, gereğinden fazla tüketmemeyi öğrendikleri bir derstir. Su ve diğer kaynakları daha az tüketme ve düzenleme, güneş enerjisinden faydalanarak daha az elektrik tüketme gibi konulara duyarlı ve akılcı çözümler üreten çocuklar yetiştiriyoruz. Tarımda, ormancılıkta, mimarlıkta ve enerji üretiminde sürdürülebilir yöntem ve teknikleri öğrenen ve geliştiren bilinçli çocuklar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Perma Kültür dersleri içindeki bazı konularımız şunlardır: Kuraklığı önlemek için yağmur suyu biriktirmek, topraktan verim alabilmek için organik atıktan malçlama ve kompost oluşturma, mevsimleri gözlemleme, rüzgar ve havanın bitkilere etkisini gözlemleme, kazları besleyerek yabani otlardan kurtulma,tavukların zararlı böcekleri yemesi.
Değerler Eğitimi
Değerler eğitimi ile ulusal ve evrensel insani değerlere sahip olmaları için çocuklarımıza ilk eğitimleri verilir ve sağlıklı kişilik özellikleri edinmeleri sağlanır. Bu eğitim günlük hayattan ayrı değildir. Hem aile hem de toplumda devam eder. Öğretmenlerimiz tüm değerlerin modeli olur. Her ay için bir değer belirlenmiş olup sevgi, saygı, hoşgörü, yardımlaşma ve paylaşma, empati ve güven, dostluk, vatanseverlik, çalışkanlık - işbirliği ve sabır aylara dağıtılmış olup, her hafta ayrı bir ders saati içinde farklı etkinlikler planlanmıştır. Bu eğitimin çocuğunuzda kalıcı olması bakımından ayın değerini takip etmeniz ve ev yaşantınızda da verilen değer eğitimimizi destekleyen oyunlar, dramalar ve sohbetler gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.
Nezaket Eğitimi
Nezaket de değerler eğitimi gibi çok önemsediğimiz ve haftalık ayrı bir saati ayırdığımız eğitimlerimizdendir. Tanışma, selamlaşma, konuşma ve dinleme, temel nezaket cümleleri (Günaydın, teşekkür ederim, özür dilerim vs. sınıf davranışları adabı(arkadaşına makas kalem verme, sınıf kapılarını çarpmama, kapı çalma, parmak kaldırma, konuşan arkadaşını dinleme vs), ev ve oda temizliği, giyinme, oturma, yürüme adabı, sofra adabı, dış ziyaretler adabı( misafirlik, market, sinema vs dış alanlardaki davranış adabı) müfredatlandırılarak öğrencimize farklı tekniklerle kazandırılır.
Kognitif Oyunlar
Kognitif oyunlar vasıtasıyla çocukların strateji geliştirme, akıl yürütme, yaratıcılık, planlama, eleştirel düşünme, dikkat, görsel algı, ayırt etme, dil-sayı kavramı, hafıza, konsantrasyon ve şekil-uzay becerileri; bunun yanı sıra rekabet, yenilgiyi kabullenme, sebat, karar verme, ileriyi görme, motivasyon, girişimcilik, özgüven gibi tutum ve davranışlarında pozitif yönde gelişmeler sağlanabilir. Satranç, akıl oyunları, algoritmik etkinlikler, yönerge tabanlı kroki faaliyetleri, puzzle, hafıza kart oyunları gibi etkinlikler belirlenen ders saatlerinde müfradat dahilinde uygulanır.
Çocuk Yogası
Çocuk yogası derslerimizde; çocuklar, oyunlar ve hikâyeler içinde eğlenirken denge, güç ve esneklik içeren yoga duruşlarını öğrenirler. Nefeslerini fark etmelerine yardımcı olur, omurganın güçlenmesi, zihnin sakinleşmesi, uyku ve dikkat sorunlarının azalmasında yoga duruşlarını araç olarak kullanırız.
Çocukların kendilerini, hayatı ve dünyayı sevmelerini ister, sorunlarla karşılaştıklarında nasıl baş edebileceklerini anlatır, zorlandıkları yerlerde birlikte çözüm yolları buluruz.
Oyun Gözlemi
Çocuk gelişimi alanında en önemli çalışmalardan biri gözlemdir. Çocukların davranışlarını, çevreyle ilişkilerini, yeteneklerini anlamak için okul psikoloğumuz serbest oyun zamanlarında çocuklarımızı gözlemler ve notlar alır. Davranışsal anlamda sıkıntı yaşayan çocuklarımıza Oyun Terapisi yapar. Aileyle temas kurar.
Kitap Günü
Evimizdeki farklı kitapları okul ortamında tüm arkadaşlarımızla paylaşmak ve bunun keyfini yaşamalarını sağlamak için her hafta pazartesi günü öğrencimiz kendine ait bir kitabın üzerine ismini yazarak okulumuza getirecektir. Gelen tüm kitapların incelenebilmesi için cuma gününe kadar kitaplarımızı sınıf kütüphanesinde tutacağız, cuma günü evlerine göndereceğiz.
Sorumluluk Günü
Sorumluluk duygusunun gelişimi için; her cuma günü tüm hafta boyunca okulda yapılan çalışmalar doğrultusunda, öğrenilenleri pekiştirmek için verilen ödevi ailenin de desteği ile hafta sonu tamamlayıp pazartesi günü çıtçıtlı dosyasının içinde öğretmenine teslim edecektir.
Oyuncak Günü
Her Perşembe günü, yaş gruplarımıza uygun, eğitici aynı zamanda da eğlenceli oyuncaklarımızı okulumuza getirip, arkadaşlarımızla yeni paylaşımlarda bulunup akşam oyuncaklarımızı eve geri götüreceğiz.
Aile Katılımı
Okul aile işbirliğini güçlendirmek, veliyi sınıf içi etkinliklerine katmak, öğrencilerin olumlu benlik algılarını geliştirmelerine yardımcı olmayı desteklemeyi amaçlamaktadır. Ebeveynlerin eğitime katılımını sağlamak ve çocukların deneyimlerini paylaşmak için belirli zamanlarda velilerimizi anaokulumuza davet edeceğiz.
Anaokulumuzdaki çalışmalara katılım süreniz bir ders saati ile sınırlı olup, katılım tarihiniz sizlere öğretmeniniz tarafından en az bir hafta önce bildirilir. Aile katılımı uygulamasında sizlerin belirleyeceği ve çocuğunuz ile birlikte daha önceden hazırlayacağınız bir projenin sunumu, meslek tanıtımı, hikaye okuma, oyun, sanat etkinliği vb. çalışmalar ile sınıf çalışmalarına katılımınız beklenmektedir.
Haftanın Çocuğu
Bu etkinliğimizde her hafta her sınıftan bir öğrenci haftanın çocuğu seçilir. Seçilen bu öğrencimiz hafta boyunca öğretmenine asistanlık yapar ve farklı görevler üstlenir.Ailesi ile birlikte seçtiği bir materyali(Fotoğraf,çocukluğuna ait bir kıyafet ya da eşyası vs.) pazartesi sabahı okula getirir ve arkadaşlarına anlatır.Böylece grup karşısında kendini ifade etme, liderlik, sabırla arkadaşlarını dinleme becerisi gelişir ve kendini özel hisseder.