İlkokul - Programlar

DÜŞÜNEN SINIF ETKİNLİKLERİ

 

'Düşünen Sınıf’ etkinliklerimiz içerisinde mantıksal-eleştirel düşünme, yaratıcılık, iş birliği, problem çözme becerisi, ekip çalışması ve liderlik gibi becerilerin kazanımına yönelik çalışmalar gerçekleştirmekteyiz.


1.Kognitif oyunlar

Kognitif oyunlar vasıtasıyla çocukların strateji geliştirme, akıl yürütme, yaratıcılık, planlama, eleştirel düşünme, dikkat, görsel algı, ayırt etme, dil-sayı kavramı, hafıza, konsantrasyon ve şekil-uzay becerileri; bunun yanı sıra rekabet, yenilgiyi kabullenme, sebat, karar verme, ileriyi görme, motivasyon, girişimcilik, özgüven gibi tutum ve davranışlarında pozitif yönde gelişmeler sağlanabilir. Satranç, akıl oyunları, algoritmik etkinlikler, yönerge tabanlı kroki faaliyetleri, puzzle, hafıza kart oyunları gibi etkinlikler belirlenen ders saatlerinde müfradat dahilinde uygulanır.


2.P4C

Philosophy for Children (P4C) olarak bilinen “Çocuklar İçin Felsefe” pedagojisi temel olarak çocuklukta var olan merak ve soruşturma becerisinin kaybolmadan canlı tutulmasını amaçlar. Bu yöntem ezberci eğitim sitemine karşı bir reform olarak geliştirilmiştir. Dünyada 50 yıldır var olan P4C pedagojisi, dünyanın çeşitli ülkelerinde okul öncesinden ortaöğretime kadar uzanan uluslararası ders programı haline gelmiştir ki İngiltere’de yaklaşık 3000 okulda ders olarak uygulanmaktadır. Öğrenci merkezli P4C uygulamalarında öğretmen kolaylaştırıcı rolündedir. Öğrencilerle birlikte bir çember oluşturarak uyaran, temel sorun, diyalog ve soruşturma, değerlendirme aşamalarını izleyerek eğitimini gerçekleştirir.

 

Çocuklar, felsefi bir problemi tetikleyen bir uyaran (hikaye, fotoğraf, düşünce deneyi, video, nesne, vb.) etrafında bir araya toplanır. Topluluğun ortaya çıkardığı sorular etrafında öğrenciler cevap aramaya, soruşturmaya, düşünmeye ve felsefe yapmaya yönlendirilir.

 

Çocuklar İçin Felsefe’nin doğrudan kazanımları üç noktadadır. Öncelikle, çocukların düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sunar. Çocukların akıl yürütme, kavram oluşturma, bağıntı kurma, varsayımsal düşünme, ve soyutlama becerileri gelişir. İkinci olarak, çocukların iletişim becerilerini geliştirir. Başkalarını dinleme ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olur. Üçüncü olarak çocukların duygu gelişimlerine etki eder. Çocuklar fikirlerini kişiselleştirmemeyi, cesurca fikirlerini ifade etmeyi öğrenir. Durham Üniversitesi’nin yürüttüğü bir araştırmada P4C’yi sürekli uygulayan sınıflarda çocukların sabır, kendine güven ve öz saygıları geliştiği gözlemlenmiştir.



SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM PROGRAMLARI


1.Çatışma Çözüm Odası: Öğrencilerimiz arasındaki sorunlara yetişkin ekseninde çözüm bulma odağından çıkıp gerekli iletişim ve empati becerilerinin kazandırılmasının ardından kendilerinin çözüm ürettiği noktaya ulaştıran bir programdır.


2.Mindfulness Atölyeleri: Mindfulness atölyelerine katılan çocuklar bulundukları ana odaklanarak, düşünce ve hislerine yargısız dikkat etmeyi öğrenir. Zor düşünce ve hisleri bastırmadan ama onlara da kapılmadan ‘dikkatle’ hayatlarına dahil etmeyi deneyimler. Okulumuzdaki dersler ve etkinlikler arası geçişleri iyileştirmek, öğrencilerin yeniden odaklanmasını ve dikkatini geliştirmek, başkalarıyla bağ kurabilme, empati becerilerini arttırabilmek, kendi kendini sakinleştirebilme becerisi edinip stres seviyesini düşürmek için mindfulness egzersizleri uygulanır. Ardından çocuk yogası ile öğrenciler, oyunlar ve hikâyeler içinde eğlenirken denge, güç ve esneklik içeren yoga duruşlarını öğrenirler. Nefeslerini fark etmelerine yardımcı olurken, omurganın güçlenmesi, zihnin sakinleşmesi, uyku ve dikkat sorunlarının azalmasında yoga duruşlarını araç olarak kullanırız.


3.Second Step (İkinci Adım): Okulumuzda Sosyal ve duygusal beceriler “İkinci Adım Programı” ile desteklenmektedir. Dünyanın 70 ülkesinde 30 milyon çocuğa ulaşan, Committee for Children tarafından geliştirilen İkinci Adım Programı empati kurabilme, duyguları yönetme, problem çözme, iş birliği yapabilme gibi sosyal becerileri geliştirirken, program sayesinde akademik başarının arttığı, okul iklimi ve öğrenci davranışlarının olumluya doğru geliştiği gözlemlenmektedir.


4.Sabah Çemberi: Öğrencilerden ilk geldiklerinde sandalyelerini alıp çember oluşturmalarını istiyoruz. Yüz yüzeliği sağladıktan sonra o gün nasıl hissediyorlar, güne hangi duyguyla başlamışlar gibi sorularla onların duygularını tanıma ve ifade etmelerine olanak sağlıyoruz. Ardından günü beraber planlama aşamasına geçiliyor. Öğretmen gün içerisinde öğrenilecek konulardan bahseder, çocuklar en çok neyi merak ediyor, nasıl öğrenmek istiyor öğrenir. Bu şekilde öğrenciler kendi öğrenme süreçlerini planlayıp yönlendirebilir ve kendi öğrenmelerinde sorumluluk alır. Süreç dışşal, dayatmacı bir şekilde işlemez, öğrencilerin derse ilgisi ve odaklanması arttırılmış olur. Söz hakkı tanınan çocuk kendini değerli hisseder.


5.Akşam Çemberi: Gün sonunda öğretmen çember için tekrar toplanmalarını ister. Günün değerlendirilmesi yapılır. Akıllarından geçenleri paylaşmaları istenir. Hedeflerine ulaştılar mı, ne nasıl olsa daha iyi olurdu gibi süreç değerlendirilmesi yapılarak öğrencilerde özdenetim sağlanmış olur. Farkındalık yaratılıp sorunlar büyümeden çözülür ve dikkat öğrenmeye verilir.


6.Hata Kapsülü: Yaratıcılığı ve gelişmeyi en çok engelleyen şeyin ‘hata yapmaktan korkmak’ düşüncesi olduğundan hareketle uygulama şekillenmiştir. Hatanın doğal bir süreç olduğu, hata yapmayanın belki de hiçbir şey yapmadığını, hata yapmaktan korkmadığımızda yaratım ve üretim gerçekleştirdiğimizi öğrenirler. Hatalara farklı bakış açısıyla bakabilmeyi ve empati becerisini öğrenirler. Problem çözme becerileri gelişir. Öğrenciler öncelikle bir hata kapsülü hazırlarlar. Hata yaptıkça kısa ve öz bir biçimde kağıda yazıp içine atarlar. Öğretmen hata kapsülünden hata seçer çıkarır ve birlikte hata üzerine konuşurlar. Hata nedir? Hata ne değildir? Kapsülden çıkan hata aslında hata mıdır? Neden hatadır? Öğrenciler bu çalışmanın sonunda hatanın normal olduğunu, önemli olanın sürecin sonunda ne yaptığımız olduğunu öğrenirler. Öğretmen yaptığımız hatalardan bir şey alma noktasında durur. Hatalardan çok hatadan öğrenilen üzerine vurgu yapılır. ‘Harikasın, bu hatandan ne güzel şeyler öğrendik.’ gibi cümlelerle öğrencileri motive eder.


7.Değişim Köşesi: Sınıf olarak olumlu ve olumsuz davranışlarımızın neler olduğu tespit edilir.  Değerlendirilen davranışlar listelenir. Problemin ve çözümün resmi çizilir. Her hafta olumlu ve olumsuz davranışlarımızda artış ya da azalma olup olmadığı değerlendirilir. 

Ayrıca birey olarak hayatlarında problem olduğunu düşündükleri (varsa 3 tane) durumu isim belirtmeden kâğıda yazıp panoya asarlar. Her hafta o konuyla ilgili hayatında değişiklik olan var mı ve ne çözüm üretmiş konuşulur.


8.Değerler  Eğitimi: Değerler eğitimi ile ulusal ve evrensel insani değerlere sahip olmaları için çocuklarımıza ilk eğitimleri verilir ve sağlıklı kişilik özellikleri edinmeleri sağlanır. Bu eğitim günlük hayattan ayrı değildir. Hem aile hem de toplumda devam eder. Öğretmenlerimiz tüm değerlerin modeli olur. Her ay için bir değer belirlenmiş olup sevgi, saygı, hoşgörü, yardımlaşma ve paylaşma, empati ve güven, dostluk, vatanseverlik, çalışkanlık - işbirliği ve sabır aylara dağıtılmış olup, her hafta ayrı bir ders saati içinde farklı etkinlikler planlanmıştır. Bu eğitimin çocuğunuzda kalıcı olması bakımından ayın değerini takip etmeniz ve ev yaşantınızda da verilen değer eğitimimizi destekleyen oyunlar, dramalar ve sohbetler gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.


9.Nezaket Eğitimi: Nezaket de değerler eğitimi gibi çok önemsediğimiz eğitimlerimizdendir. Tanışma, selamlaşma, konuşma ve dinleme, temel nezaket cümleleri (Günaydın, teşekkür ederim, özür dilerim vs. sınıf davranışları adabı(arkadaşına makas kalem verme, sınıf kapılarını çarpmama, kapı çalma, parmak kaldırma, konuşan arkadaşını dinleme vs), ev ve oda temizliği, giyinme, oturma, yürüme adabı, sofra adabı, dış ziyaretler adabı( misafirlik, market, sinema vs dış alanlardaki davranış adabı)  müfredatlandırılarak öğrencimize farklı tekniklerle kazandırılır.


10.Askıda Ödev: Eğitimin bireyselleştirilmesi ve farklılaştırılması çerçevesinde uygulanacak çalışmalardan birisidir. Öğrencinin eğitim sürecini kendisinin yönetebilmesi, kararlar hakkında söz sahibi olup süreçle ilgili sorumluluk almasını sağlar. Ödev verilirken ödevde çeşitliliğe gidilir, öğrenciye seçenek sunulur. Askıya ödevler asılır ve öğrenci ödevler içerisinden kendi istediğini seçer. Benzer ödev alanlar bir grup oluşturup birlikte de çalışabilir.


11.Perma Kültür Dersi (Sürdürülebilir Yaşam): Perma Kültür dersi kazanımları kapsamında çocuklarımız yaşamın devam edebilmesi için çevreyi zenginleştirmek adına tasarımlar geliştirir. Çöp atmamayı, çevreyi kirletmemeyi, kaynaklara ve hayvanlara sahip çıkmayı, gereğinden fazla tüketmemeyi öğrendikleri bir derstir. Su ve diğer kaynakları daha az tüketme ve düzenleme, güneş enerjisinden faydalanarak daha az elektrik tüketme gibi konulara duyarlı ve akılcı çözümler üreten çocuklar yetiştiriyoruz. Tarımda, ormancılıkta, mimarlıkta ve enerji üretiminde sürdürülebilir yöntem ve teknikleri öğrenen ve geliştiren bilinçli çocuklar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Perma Kültür dersleri içindeki bazı konularımız şunlardır: Kuraklığı önlemek için yağmur suyu biriktirmek, topraktan verim alabilmek için organik atıktan malçlama ve kompost oluşturma, mevsimleri gözlemleme, rüzgar ve havanın bitkilere etkisini gözlemleme, kazları besleyerek yabani otlardan kurtulma, tavukların zararlı böcekleri yemesi

Copyrights © 2019 Elit Grup Eğitim Kurumları. Tüm Hakları Saklıdıır. Geliştirme Alcorp